Site Meter Pastor Tommys Blogg

tisdag 4 januari 2011

Rhema 2011 - självförtroende

RHEMA 2011 - SJÄLVFÖRTROENDE

”Var inte rädd”, sa Jesus till pappan vars dotter just dött! Självförtroendet höll på att rinna ur pappan och sorgen efter dotterns förlust var på väg att överväldiga honom. ”Var inte rädd”, sa Jesus igen och tillade ”tro bara”.

Det finns två sorters självförtroende. Det ena litar på vår egen förmåga och är begränsat, det andra vilar i Gud och är obegränsat. Det var det ”trons” självförtroende som Petrus saknade, natten när Jesus blev arresterad och Petrus förnekade Honom tre gånger. Det var det ”självförtroendet” Petrus fick i mötet med den helige Ande i övre salen och som drev honom ut i Jerusalem för att predika evangelium och stå upp som ledare för den första församlingen.

I Sverige har många tappat ”självförtroendet”. Media, sekulariseringen, Knutsby och materialismen gör att flera tappat tron på ”vem de är i Kristus”. De hör Ordet, men vågar inte tro. De älskar Jesus, men förnekar Honom när de blir pressade. De tittar ut, och förstår inte hur Guds rike skall kunna växa till.

Detta är en av orsakerna att vi ger ut två nya CD-serier, för att ge självförtroende. Jag basunerar ut, överallt dit jag kommer att: ”Du är inte vad Aftonbladet, TV, vännerna, världen eller de onda andarna säger att du är. Du är en ny skapelse i Jesus Kristus” och fortsätter: ”Du är förmodligen inte den du tror du är, du är mycket bättre”.

Nu är detta inte specifikt för Sverige, snarare är det symptomatiskt, fast själva orsaken varierar från land till land. Därför att detta är fiendens återkommande strategi. Han slår ner vårt mod, tar bort ”trons självförtroende” för att i modlösheten få oss att ifrågasätta Guds Ord.

Men, skriver Hebreerbrevets författare ”Vi tillhör inte de som drar oss tillbaka och går förlorare, utan istället till dem som tror och vinner själar.”

Detta upplever jag är en av de uppgifter Herren lagt på mitt hjärta under 2011, att i den helige Andes kraft, med Ordet och i Jesu namn förlösa självförtroende in i Kristi kropp. I Nepal skakas de nyfödda församlingarna av omogenhet och en extrem fattigdom. I Indien hotas våra nya församlingar av fanatiska hinduer. I Israel motarbetas de pånyttfödda judarna av religiösa extremister. På Västbanken hotar islamkrigare att döda muslimer som tagit emot Jesus. I Rwanda slåss man fortfarande mot minnena efter slakten för 10 år sedan, etecetera.

Men i all denna röra, finns det något som är större, starkare och som förmår. Det fantastiska är att denna kraft finns inom oss! ”Den som tror på mig”, sa Jesus, ”skall göra de gärningar jag gjort, ja ännu större”. ”Var inte oroliga, rädda, ängsliga, förtvivlade” var något av det sista han sa till lärjungarna, ”därför att jag har övervunnit världen”.

Jesus har all makt i himlen och på jorden, något i dig och mig, vet att det är så. Om denna insikt får genomsyra våra tankar och handlingar kommer ”trons självförtroende” att växa till och Jesus reflekteras i våra liv. Det är inte hopplöst, det är hoppfullt, det beror inte på dig, det beror på Honom, därför ”tro bara, bara tro.”