Site Meter Pastor Tommys Blogg

söndag 18 juli 2010

Bibelkoden del 2 - ramlösa i en coca-cola automat

Det var en tidig morgon, på en hotellbalkong i Rom, när jag i bön funderade över hur katolska kyrkan kunnat utvecklas till vad den är idag, som jag insåg att allt beror på vilken bibelkod du använder. Ett av Satans mest effektiva vapen är att förändra koden. Ett genialt drag, som är svårt att beskydda sig emot och som framförallt bedrar den grupp kristna som är det största hotet mot hans rike - de bibeltroende. Han vet, att det spelar ingen roll hur bibeltroende du är, om du har fel kod!

De bibeltroende, sådana som du och jag, tror att vi är beskyddade bara för att vi insett att Guds Ord är Guds Ord. Men vad fienden gör och gjort är att han predikar från evangelium, men har kastat om bibelversarna, ryckt dem ur deras sammanhang och på så sätt fått ett evangelium som är förvillande likt originalet.

Satan är duktig på att använda Ordet fel. När han frestade Jesus citerade han från Skriften, men koden var fel! Bibelorden ryckta ur sitt sammanhang. I vår värld, finns det idag massor av förkunnelse och läror som alla bygger på bibelord, men där koden är fel. Konsekvensen är ödesdiger därför att om ingångsvärdena är fel, blir slutresultatet blir också fel.

Du stoppar in en 10-krona för att få en burk Coca-cola, men ut kommer det en ramlösa.

Du arbetar och satsar för att få en växande församling, men får ut motsatsen, en krympande kyrka.

När:

  • Evangelisten blir bänksittare
  • Den friske sjuk
  • Den generöse snål
  • Den frie bunden
  • Den glade deprimerad
  • Den troende tvivlare
  • Den fördömde ännu mer fördömd
  • Synden något naturligt
  • Den helige Andes manifestationer förbjudna
  • De som vill något försvinner och de som inte vill stannar kvar

Då är det något som är fel!

Det är därför vi har sammanhang där energiska, glada sökare kommer för att få möta Jesus, väl frälsta omdanas de till ljumna bänksittare. Människor kommer till församlingen fullt friska och lämnar den sjuka! Andra kommer fyllda av kärlek och hopp, men efter några år i frikyrkan har man förvandlats till manipulativa ”besserwissers”, som vet hur alla andra skall göra men aldrig åstadkommer något själv. Vissa predikanters helgelsepredikningarna är så tunga att om man kommer krypandes in, får man bäras ut. Eller tvärtom, förkunnelsen är så tunn, uddlös och liberal att alla tappar hoppet. Trots att vi har ett glädjebudskap är det förbjudet att skratta.

Från väckelsens eld till systematiserad teologi

Vi ser det tydligast i det internationella arbetet, i nyevangeliserade områden. Glädjen över att ha funnit Jesus är stor. Alla vill evangelisera, ge, hjälpa till och leva för Jesus. De har inga bibelskolor, ingen systematiserad teologi, inga Biblar, de har bara Jesus och den helige Ande och det sjuder av liv!

Sen händer något. Vi västerlänningar kommer och skall hjälpa till, ”de måste ju läsa teologi!”. Vi är både välvilliga och högmodiga. Högmodiga därför att i många fall vill vi lära ut något vi inte själva har: församlingstillväxt. I allt för många fall sker då en transferering, en förvandling. Varför? Därför att koden förändras. Istället för den vilda, dynamiska väckelserörelsen, får vi en välordnad, organiserad och teologisk kyrkenhet. Med en stor skillnad, den okontrollerade väckelsen har avklingat. Koden förändrats, elden har tämjts, Satan har lyckats igen! ”Men …,” protesterar någon, ”de undervisar ju ifrån Bibeln”. Ja, men vad hjälper det om koden är fel?

Ser du det geniala i Satans plan! Ju mer de kan om Bibeln, desto mindre väckelse har de. Är det då fel på Bibeln? Absolut inte, den är Guds Ord, det är fel på koden.

Det skedde redan på Paulus tid, bland församlingarna i Galatien. Judaiserande lärare kom och besökte församlingarna, de trodde på Jesus, men … de hade fel kod. De utgick från Jesus undervisning men lade därutöver till annan undervisning från Gamla Testamentet (GT). Paulus var förtvivlad, därför att trots, att dessa ”falska” bibellärare enbart undervisade utifrån Bibeln, fick det allvarliga konsekvenser. Därför att ”det var inget evangelium”, trots att det var Guds Ord, koden var fel. ”Vem har förhäxat er?”, frågade Paulus, ”ni som fått Kristus framställd för era ögon så som korsfäst”.

Hur kan man då veta vad som är rätt? Svaret blir ganska långt, men är nog så viktigt.

Jag hoppas kunna presentera det senast på tisdag!