Site Meter Pastor Tommys Blogg

söndag 6 juni 2010

Statliga bidrag binder upp, gåvor förlöser

Kära läsare,
vilken underbar söndagsmorgon. 05:30, bryggde jag kaffe, fullkornsmacka med ost, läsglasögon, Bibeln, Jesus och den helige Ande. Tillsammans satt vi på bryggan utanför mitt fönster, en korp kom och hälsade på, havet låg spegelblankt, Gud var närvarande, Ordet talade och bönen påverkade. Efter två och en halvtimme gick jag in, för att fortsätta förberedelserna inför dagens predikan om tankarnas kraft - du blir vad du tänker! Det är därför som Bibeln ständigt påminner oss om att vakta och förnya våra tankar utifrån Guds Ord. Därför att den som kontrollerar dina tankar, kontrollerar ditt liv.

Nåväl, de religiösa ungdomsförbunden får årligen 50 miljoner av staten. Men nu har man upptäckt att några av dem uttalat sig nedlåtande om homosexualitet. Nu kräver man att ungdomsförbunden reviderar sin uppfattning. PROBLEM: Kan vi ändra Guds rådslut? När det står skrivet att de som lever så, skall inte ärva Guds rike.

Bidrag är ok, men om man liksom ungdomsförbunden bygger sin verksamhet på dem, då är man inte fri. Därför är jag helt emot det system som nu införs i många frikyrkoförsamlingar, man tar ut kyrkoskatten genom skattesedeln. Vadå kyrkoskatt? Sedan betalar staten ut till samfundet och församlingen vad staten samlat in! Hur tokigt kan det bli? Som samfund får vi också betydande bidrag från staten.

Församlingen skall stå fri från staten! Guds plan för församlingens ekonomi är inte bidrag, även om de är välkomna, utan gåvor. Vår ekonomi måste byggas på gåvor från de troende och inget annat. Extrainkomster därutöver, får ses som grädde på moset och användas till kortsiktiga projekt.

Vi kan idag skönja ett mönster där församlingar är beroende av bidrag, kyrkoskatt som tas in av staten och pastorer som går med i facket. (Inget ont om facket, de gör en kanoninsats, men församlingen och pastorn är inte en vanlig arbetsmarknadsfråga, det handlar om tjänstegåvor som är givna av Jesus för att leda Guds rike som INTE hör denna världen till, även om det är här vi verkar).

Om vi skall kunna hävda vår frihet, då måste också vår lojalitet finnas endast hos Jesus. För fullt tionde till församlingen och offra därtill till missionen, det är Guds plan och den ger inte bara gåvan i sig själv utan en mirakulös multiplikationseffekt.