Site Meter Pastor Tommys Blogg

torsdag 8 april 2010

Utan syfte, blir det tradition och religion


"Min är att göra hans vilja som har sänt mig och att fullborda hans verk." Joh. 4:24. Jesus hade ett tydligt mål med sitt liv. Att Göra Guds vilja och fullborda hans verk. Konsekvensen blev att allt Jesus gjorde hade ett syfte som gick tillbaka till hans målsättningar.

Detta blir tydligt, speciellt vid de traditionsbundna högtiderna i Jerusalem: På den sista dagen, den största i högtiden, stod Jesus och ropade: ”Om någon törstar så kom till mig och drick” Medan prästerna gick i procession och hämtade vatten vid en källa i Jerusalem, började Jesus predika. Traditionen, som blivit religion, hade inget syfte. Det var bara något man gjorde som inte ledde någonstans.

Påsken är ju sådan högtid i många kyrkor, även inom frikyrkan. Tradition och religion. Att vi samlas gravallvarliga på långfredagen har inget med Jesus att göra.För den som verkligen är frälst är det långfredag och påskdag varje dag! Det var ju det Jesus sa! "Gör detta till åminnelse av mig!" Han säger inte att vi skall fira påsk till åminnelse av Honom, utan nattvard! I Nattvarden ryms egentligen alla högtidernas budskap. Personligen börjar jag varje morgon med nattvard!

När vi gör saker, utan ett egentligt syfte, så avstannar församlingen. Detta är ett vanligt mönster och det går snabbt att omvandla något Gud gjort, till en tradition vi vill bevara.

Kristi kropp kan inte ha annat syfte än Kristus själv: ”Jag har kommit för att söka och rädda det som är förlorat”.

En fiske båt är flexibel. Ena dagen storm, andra vindstilla. Olika fiske, olika arter. Vissa dagar finns det ingen fisk, en annan jobbar man på att underhålla båten. En vinter måste man bygga om, en annan byta fiske utrustning, men alla på båten vet, att utan fisk så kommer båten att få ligga i hamn.

I hamnen är det skönt, då vet man vad man kan förvänta sig. Den ena dagen är den andra lik. Problemet är bara att till sist så har man ingen båt. Andra slutar fiska och kör turistturer, jul och påsk. Kör man turister finns det ingen mening med att hålla fiskeutrustningen fräsch, vi gör som vi brukar och istället för att fiska, berättar vi om hur man fiskar. En dag drar man upp båten på land och sedan minns man hur det var förr. När man fiskade.

Men vi är inte ett museum, eller en turistbåt för att underhålla kristna, vi är kallade till att utvecklas till "fishers of men", människofiskare.